Positieve start van nieuw project voor NTS RW Racing GP

Voor het Nederlandse NTS RW Racing GP is afgelopen week het seizoen 2018 begonnen met een tweedaagse test in Valencia.

Slechts een week na de laatste race van het seizoen 2017 in Valencia, een seizoen dat een volledig nieuw hoofdstuk markeerde in de geschiedenis van RW Racing GP met haar debuut in de Moto2 klasse, keerde het team terug naar Spanje. Op het bekende circuit van Valencia vond namelijk de eerste test plaats ter voorbereiding op het seizoen 2018, een tweedaagse test die werd verreden onder prachtige weersomstandigheden.

Het nieuwe rijdersduo Steven Odendaal en Joe Roberts maakte in Valencia voor het eerst kennis met het team, de monteurs en het management van het enige Nederlandse Grand Prix Team. De Zuid-Afrikaanse coureur Odendaal was echter niet geheel onbekend met de Japanse NTS-machine waarmee NTS RW Racing GP volgend jaar zal aan de start zal verschijnen. De 24-jarige coureur uit Johannesburger heeft het afgelopen seizoen namelijk al veel ervaring opgedaan aan boord van deze motorfiets in de Moto2 klasse van het CEV Repsol, een kampioenschap waarin hij als derde wist te eindigen. Tijdens de twee testdagen in Valencia richtte Odendaal zich echter vooral op het testen van een aantal nieuwe door de Japanse fabrikant geproduceerde onderdelen en het zich aanpassen aan de voor hem nieuwe omgeving.

Dit laatste punt was gedurende deze test ook de belangrijkste prioriteit voor zijn teamgenoot Amerikaanse teamgenoot Joe Roberts. De 20-jarige coureur uit Los Angeles had afgelopen zomer al een unieke kans gehad om de nog steeds gloednieuwe NTS-machine te rijden tijdens een test in Oostenrijk. Tevens had Roberts tijdens de tweede helft van het seizoen al de nodige kennis opgedaan in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap als invaller, dit naast zijn vaste deelname in de Moto2 klasse van het CEV Repsol. Roberts reed tijdens de tweedaagse test in totaal 95 ronden op de voor hem nieuwe NTS machine om uiteindelijk de test met slechts 1,6 seconde achterstand op de snelste man af te sluiten.

Terwijl de meerderheid van teams tijdens deze test in Valencia het jaar afsloten zal NTS RW Racing GP de komende week hun voorbereidingen op komend seizoen voortzetten tijdens een tweedaagse op het circuit van Almeria.

 

#4 Steven ODENDAAL, snelste ronde 1´36.052 (137 ronden):
“We hebben gedurende deze twee dagen een gestage vooruitgang weten te boeken, al zijn we er nog niet. Maar we hebben hier een heleboel verschillende dingen getest, waaronder een aantal echt interessante onderdelen. Ik ben best blij met de resultaten, want alles kwam uiteindelijk een beetje beter samen, maar we hebben nog wat meer tijd en kilometers nodig. Ik weet dat onze ingenieurs naar huis gaan en gaan werken aan een competitief pakket voor volgend seizoen. Op dit moment zijn we nog een halve seconde verwijderd van de plek waar we willen zijn, maar over het geheel genomen kunnen we blij zijn met het werk dat we hier in Valencia hebben gedaan. Voor mij persoonlijk was het echter niet nieuw om te begrijpen wat er gebeurt met veranderingen aan de machine, want het pakket was min of meer hetzelfde als waar we tijdens het seizoen gebruik van maakten”.

 

#16 Joe ROBERTS, snelste ronde 1´36.549 (95 ronden):
“Deze twee dagen hier in Valencia waren eerlijk gezegd meer bedoeld als een eerste kennismaking. Het begon om vertrouwd te raken met de machine en het beter leren kennen van mijn crew omdat ik nog met geen van deze jongens eerder heb samengewerkt. Voor mij was het een kwestie van tijd te nemen en vooral niet de verwachting te hebben voor het rijden van snelle rondetijden. Zoals gezegd is dit een compleet nieuwe machine voor mij, dus hebben we vooral gekeken naar wat wel en wat niet werkte. Uiteindelijk kwamen we erachter dat de opzet heel anders is dan wat ik gewend ben. Maar hoe dan ook, de basis van deze fiets is goed, het is echt leuk. We hebben de test afgesloten met een redelijke rondetijd en daar ben ik tevreden mee. Het belangrijkste, het potentieel is er en de jongens van NTS doen echt goede dingen. Er vanaf het begin al zo dicht bij te staan is een goed teken”.

 

Jarno JANSSEN (Team Manager):
“We kunnen tevreden zijn met deze twee testdagen, de start van ons nieuwe project was gewoon goed. Alles is nieuw, ook de machine, waarmee ik niet wil zeggen dat het een totaal nieuw concept is. Tijdens deze twee dagen ontdekten we veel dingen, dingen die bijvoorbeeld wel werken bij een Kalex-fiets, maar daarentegen niet met onze nieuwe NTS. Het was dus goed om deze twee dagen hier in Valencia door te brengen en dit soort dingen te ontdekken. Natuurlijk hadden we hier veel concurrentie met 22 Moto2 renners op de baan. Dit maakte het voor iedereen een beetje moeilijker omdat je dan automatisch ook rondetijden gaat vergelijken. Hoe dan ook, met Steven waren we vooral gericht op het testen van een groot aantal nieuwe onderdelen. Aan de andere kant, met Joe zijn we erin geslaagd om zijn positie op de machine goed te krijgen en om zich comfortabel te laten voelen op de voor hem volledig nieuwe fiets. Tijdens de laatste dag had hij het een beetje moeilijk, maar eindelijk kwam zijn snelheid en vertrouwen snel weer terug. Uiteindelijk kwam hij in de buurt van waar we hem wilden zien. Daarom zijn we blij met de uitkomst van deze test en gaan we van hier naar Almeria waar we volgende week nog vier dagen gaan testen alvorens we het jaar afsluiten”.

 

Results Valencia Test –Gecombineerde tijden:

1 Francesco BAGNAIA / ITA / SKY Racing Team VR46 / KALEX / 1´34.949 (Day 1)

2 Miguel OLIVEIRA / POR / Red Bull KTM Ajo / KTM / 1´34.988 +0.039 (Day 1)

3 Alex MARQUEZ / SPA / Estrella Galicia 0,0 Marc VDS / KALEX / 1´35.088 +0.139 (Dag 1)

16 #4 Steven ODENDAAL / RSA / NTS RW Racing GP / NTS / 1´36.052 +1.103 (Dag 2)

20 #16 Joe ROBERTS / USA / NTS RW Racing GP / NTS / 1´36.549 +1.600 (Dag 2)